Inlägg

Nyttigt genrep

Bild
Vägen mellan Stora Sjöfallet och Ritsem plogas enbart på vardagar under december och januari. Ska man upp till Ritsem över helgen är det en uppenbar risk att man blir kvar till måndag.

Efter en inställd skidtur med ripjakt vid nyår som slutade med att vi fick vända vid Suorva på grund av oplogad väg hade vi nu planerat om för ett nytt försök, samtidigt som stormen "Jan" kom på besök.

Finns det något bättre väder för att testa utrustning än storm med orkanstyrka i byarna, nederbörd i form av snö som periodvis övergår i regn?
Det blev ett bra genrep inför Vita bandet och gav en del funderingar i valet av kläder och utrustning.

Arctic bedding.
Den nytillverkade "sovsäckpåsen" är otroligt praktisk! Den var helt genomblöt på utsidan efter en dag överst på pulkan, men inuti var sovsäcken snustorr! En annan praktisk nytta var att den ligger ju som en uppbäddad soffa högst uppe på pulkan och inbjuder till rast.

Snabbtorkande kläder.
Jag hade tänkt att använda mer naturliga m…

Det årliga testet av KAP-köket

Bild
Idag blev det dags för den årliga testet av fotogenköket eftersom den första riktiga vinterturen med skidor och pulka står för dörren.
KAP-köket (Kiruna Arktiska Produkter) tillverkades av Gunnar Finn som under ett antal år på 1980 och 90-talet (?) gjorde ett helt outstanding fotogenkök som han integrerade i Trangia. Jag har testat ett flertal fotogen- och bensinkök på marknaden, men har alltid gått tillbaka till mitt gamla  KAP-kök.


Endast en gång under de 25 år jag har varit ägare av köket har det krånglat. Då var det en plastslang i pumpflaskan som tog in luft. Vid det tillfället hade jag köket på en vintertur i Sjaunja som jag skrev en artikel om i UTE-magasinet. Efter att artikeln blev publicerad ringer en man och presenterar sig: "-Jag heter Gunnar Finn och tillverkar KAP-köket......."  Det är första och troligen sista gången en tillverkar av friluftutrustning ringer och ursäkta sig att utrustningen har krånglat!

Efter denna episod har köket aldrig krånglat. Det har te…

Mer knåp och julpyssel

Bild
December är en period som erbjuder mer tid till pyssel.  Dagsljuset försvinner snabbt och det blir mörkt redan vid 14-tiden.
Kvällarna blir långa.
Jag har tittat närmare på att förenkla packandet av pulkan inför vita bandet genom att ha så få kollin som möjligt.

Tygstycket som blev över från tillverkningen av artic beddingen och några stuvbitar från pulkakapellet blev till en pulka-bag.
Formsydd för att passa i pulkan. 70 cm lång och 40 cm bred och 35 cm hög.

Återstår att tejpa sömmarna.Resan till Grövelsjön bokad

Nu är resan med tåg och buss till Grövelsjön bokad.
Man inser ganska snart att Grövelsjön ligger utlokaliserat någonstans i periferins utkanter. Den stora utmaningen kanske inte kommer att vara att ta sig till treriksröset, utan att ta sig via fem olika tåg- och bussbyten till startpunkten.
Jag inser också att jag måste packa klart allt för den första etappen redan i Gällivare eftersom jag inte kommer ha möjlighet att handla på vägen.
En fullpackad pulka är inte speciellt hanterbar om den inte går att dra bakom sig, vilket man inte kan förvänta när man ska förflytta sig mellan olika tåg- och bussanslutningar. I synnerhet inte då även skidor, stavar och ryggsäck ska med.
Efter en del funderande tillverkades en ram med hjul som går att spänna fast under pulkan så att den går att dra, precis som en resväska med handtag.
Ramen är gjord av fem stycken utstakningsskäppar, 26 trallskruvar och två gamla kasserade hjul. Mest återvunnet material. Som sagt man tager vad man haver........
Bara ho…

Ovanligt sen vinter

Bild
För en vecka sedan kunde man nästa tro att det skulle kunna bli ett "grönt" vinterband. Ingen snö i Gällivare i början av december är ovanligt.
En sen vinter skapar samtidigt förutsättningar att ta sig ut i skog och fjäll med skridskor på fötterna. Vanligtvis lägger sig isen och snart därefter kommer snön.
Att åka ner längs Muddusbäcken till Muddusluobbal har jag gjort för ett 20-tal år sedan. Att åka in i Sjaunjaområdet har dock varit i tankarna i många år utan att de rätta förutsättningarna har infunnit sig.
I år föll alla pusselbitar på plats: kyla, is och ingen snö....rakt in i Sjaunja, från sjö till sjö och vidare in i väglöst land. Ryggsäck, yxa, tarp, sovsäck och liggunderlag. Minimalistiskt och enkel på alla sätt och vis.


I helgen har dock snön och vintermörkret kommit för att stanna. Dags att plocka ner fjällskidorna från hyllan och ta fram skidskorna från garderoben........bör hinna med en kortare fjälltur innan det blir dags för vita bandet.